Festett garázskapuk

Mi az a szendvicspanel

A szekcionált festett garázskapu szendvicspanelekből áll, amelyek festése gazdag múltra tekint vissza. Először is tekintsük át, mi is az a garázskapu szendvicspanel. A név valószínűleg azért alakult ki, mert a szekció (vagy panel, ahogy egyesek nevezik) összetétele hasonlít egy klasszikus szendvicshez. A garázskapu szekció két acéllemezből áll, amelyek közé poliuretánhabot fecskendeznek. Ez a szakasz jó szilárdságát, de főként a garázs hőszigetelését biztosítja. A szigeteletlen vagy polisztirolnal szigetelt szakaszokkal való különböző kalandozások után a gyártók a poliuretánhab szigetelés szabványa mellett döntöttek, amely a legelőnyösebbnek bizonyult.

Hogyan kell festeni egy garázsajtót

Tehát van egy szendvicspanel – szakaszunk, és össze kell szerelnünk egy garázskaput. A panelek (szelvények) gyártói acéllemezt használnak, amelyet fehér alapszínre kezelnek. Ezt a megoldást használják leggyakrabban az ügyfelek is, így a legtöbb esetben az ajtó gyártójának nem kell külön módosítani a panelt. Ha egy ügyfél festett garázskaput szeretne, a gyártónak szüksége van valamilyen technológiára, amely képes biztosítani ezt a vevői igényt. A szendvicspanelek acélfelületének színezésének fejlesztése különböző szakaszokon ment keresztül, míg végül a digitális nyomtatási technológia mellett döntött. Minden jó hírű kapugyártó általában rendelkezik ezzel a technológiával. Magának a technológiának a beszerzési és üzemeltetési költségei gazdaságosabbak, mint a kapuszelvények színének és motívumainak sokaságát raktáron tartani. Előbb-utóbb még mindig lesz olyan ügyfél, aki olyan motívumot kér, amely egyszerűen nincs raktáron.

Digitális nyomtatási technológia

A színes garázskapukat ezért valószínűleg digitális nyomtatási technológiával módosítják. Azaz, ha a kapu kevesebb, mint tíz éves. Ez a technológia a szelvény felületének digitális nyomtatásából és a nyomtatás UV-lámpával történő utólagos kezeléséből (kikeményítéséből) áll. Így a gyártó biztosítja a felületi bevonat bizonyos rugalmasságát. Fontos, hogy a festék egyenletesen tapadjon a különböző kanyarokkal és élekkel rendelkező területeken, például egy műanyag kazettás mintázatú szelvény kialakításánál. Az eredményre ezután egy védőlakkot visznek fel, amely megvédi a festett garázskapu felületét az időjárástól, beleértve az UV-sugarakat is. Egyes gyártók azt is állítják, hogy kopásállóságot biztosít. Természetesen nem védi meg a speciálisan festett garázskaput egy koccanástól, de a karcolásoktól ilyen védelmet nyújt.

Festett garázskapuk garanciával

A színes garázskapuk ma már nem csak piros-barna-zöld színűek. Az ügyfelek különböző fa utánzatokat vagy textúrákat kérnek. Az utcákon már láthatunk képekkel vagy reklámnyomtatással ellátott garázskapukat. Ily módon megszemélyesített területek jönnek létre, ahol egyes garázstulajdonosok hirdetik vállalkozásukat, illetve ismertetik ízlésüket vagy véleményüket a világgal. A gyártó nagyméretű ipari kapukat is képes digitálisan nyomtatni, általában 7 méteres méretig. Egy ilyen terület ingyenes reklámfelületet biztosít a kapu tulajdonosának. A nyomtatáshoz a festett garázskapuk gyártóját minőségi hordozóanyaggal és felszereléssel kell ellátni. A Duraprint technológia állítólag képes megbirkózni ezzel.

Duraprint technológia – színes garázskapuk

Egyes nyomtatási technológiák akár három tengelyen is képesek dolgozni, akár 360 dpi felbontással, mint például a Duraprint technológia. Magyarázat a legtöbb : ezzel a technológiával nagyobb színfelbontást érhet el. Így egy festett garázskapun egy szebb minta vagy kép jelenik meg. Egyes garázskapu-gyártók annyira megbíznak ebben a technológiában, hogy akár 10 év garanciát is vállalnak az ajtó festett felületére. A standard garancia 2 év.

Scroll to Top